facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Syrop ryżowy

Inne nazwy: Syrop ryżowy

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Syrop ryżowy, znany również pod angielską nazwą Rice syrup, to słodzik wytwarzany w procesie fermentacji ryżu. Proces ten przekształca skrobię zawartą w ryżu w cukry. Syrop ryżowy ma bardzo specyficzny słodki smak. Jest to również dobra alternatywa dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, ponieważ ryż nie zawiera glutenu.

Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym jest dość szerokie. Zazwyczaj syrop ryżowy dodawany jest do żywności jako substancja słodząca. Można go znaleźć na przykład w wyrobach cukierniczych i czekoladzie, sokach i napojach owocowych, lodach, herbatnikach, ciastach, batonach musli, dżemach i marmoladach. Syrop ryżowy jest również popularny w różnych dietach, ponieważ zawarte w nim cukry są wolniej uwalniane w organizmie, co poprawia spożycie energii i zmniejsza uczucie głodu.

Syrop ryżowy można znaleźć w następujących produktach

Kategoria
Top