facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Ryż (Oryza sativa)

Inne nazwy: Ryż, ryż brązowy, ryż azjatycki, ryż brązowy, ryż łuskany

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Ryż siewny, który w wielu kulturach nazywany jest po prostu "ryżem", jest rośliną uprawianą ze względu na swoje ziarna, które są głównym podstawowym pożywieniem dla większości ludności świata, zwłaszcza w Azji. Oryza sativa to jednoroczna, wyprostowana trawa o długiej, cienkiej łodydze i wąskich liściach. Ryż dzieli się na brązowy i biały. Ryż brązowy, znany również jako ryż niełuskany, zawiera więcej błonnika i jest bogatszy w witaminy i minerały niż ryż biały.

Ryż siewny jest ważnym składnikiem wielu potraw i produktów. Jego ziarna są głównym składnikiem tradycyjnej kuchni azjatyckiej, gdzie jest używany jako dodatek, główny składnik dań takich jak sushi, risotto, paella, ale także w deserach takich jak pudding ryżowy czy ryż mleczny. Brązowy ryż jest podstawą wielu zdrowych potraw, ponieważ jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Ryż jest również wykorzystywany jako surowiec do produkcji mąki ryżowej, papieru ryżowego lub wina ryżowego, a także w przemyśle piekarniczym do produkcji chleba ryżowego. Ryż jest również wykorzystywany do produkcji piwa, a w Azji do produkcji win ryżowych, takich jak japońskie sake i koreańskie soju.

Ryż (Oryza sativa) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Congo Mustard
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Kategoria
Top