Monoazotan glicerolu
Inne nazwy: GMS
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Monostearynian glicerolu, znany również jako GMS, jest estrem tłuszczowym pochodzącym z kwasu tłuszczowego i glicerolu. Jest to popularny dodatek stosowany w przemyśle spożywczym. Jest w stanie ujędrnić teksturę żywności, nadając jej jednocześnie gładki i kremowy charakter. Jest to biała lub kremowo-biała woskowa substancja o niewielkim specyficznym zapachu.
GMS jest stosowany w wielu produktach. Często występuje w wypiekach zamiast tłuszczów i olejów, gdzie pomaga poprawić ich konsystencję i wydłużyć okres przydatności do spożycia. Monostearynian glicerolu jest również dodawany do wyrobów cukierniczych, lodów i półproduktów, aby nadać im kremową konsystencję i poprawić ich wygląd. Jego zdolność emulgowania jest również wykorzystywana w preparatach kosmetycznych i kremach medycznych, gdzie pomaga mieszać wodę i oleje. GMS jest również często stosowany w przemyśle tworzyw sztucznych, gdzie służy jako środek smarny. Jego szerokie zastosowanie i bezpieczeństwo w konsumpcji żywności sprawia, że jest bardzo popularnym dodatkiem w przemyśle spożywczym.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.
Curl Cream C4 Conditioning nawilżający krem do stylizacji
Szczegóły produktu
The Only One Intense woda perfumowana dla kobiet
Szczegóły produktu
Szampon dla dzieci 250ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Ocet biały 10% - świeże cytrusy 1 l - 100% naturalny
Szczegóły produktu
Replica Beach Walk woda toaletowa dla kobiet
Szczegóły produktu