Mannan
Inne nazwy: Mannoglikan
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Mannan, znany również jako mannoglikan, to klasa biopolimerów składająca się z jednostek mannozy. Te polisacharydy są powszechnie spotykane w ścianach komórkowych wielu rodzajów drożdży, grzybów i niektórych bakterii, gdzie służą jako niezbędny budulec. Ze względu na swoje szczególne właściwości, mannan jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu.
Mannan ma znaczące zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie jest używany jako zagęszczacz, stabilizator lub emulgator w produktach takich jak lody, sosy, zupy, wypieki i napoje. Mannan jest również stosowany w paszach dla zwierząt w celu wspomagania zdrowego trawienia i wchłaniania toksycznych substancji z organizmu. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje jego właściwości nawilżające i zmiękczające. Dodawany jest do kremów, maseczek, szamponów i innych produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Stosowany jest również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków na zaburzenia trawienia lub wspomagających układ odpornościowy. Inne zastosowania mannanu obejmują produkcję bioplastików, środków kotwiczących dla przemysłu tekstylnego lub w sektorze energetycznym jako składnik biopaliw.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.

Dezodorant Sensitive Solid (40 g) - Cytryna i limonka - bez sody oczyszczonej
Szczegóły produktu
Ultradźwiękowy dyfuzor i nawilżacz Lisalia Wave - idealny do zasypiania, 4 programy
Szczegóły produktu
Drewniana bransoletka z kapsułą M
Szczegóły produktu