Laurylosulfobursztynian disodowy
Inne nazwy: 4-dodekoksy-4-okso-3-sulfoniano-butanian, DLS
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Disodium Lauryl Sulfosuccinate, znany również jako 4-dodecoxy-4-oxo-3-sulfonate-butanoate lub DLS, to składnik, który znajduje dość szerokie zastosowanie w obecnym przemyśle kosmetycznym. Jest to substancja pianotwórcza, której rolę można porównać do mydła, tj. służy do usuwania zanieczyszczeń i olejów z powierzchni skóry i włosów. DLS jest jednak znacznie łagodniejszy od zwykłego mydła, gdyż nie usuwa naturalnego sebum skóry. Dlatego lepiej jest używać produktów zawierających ten składnik.
DLS jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych. Zazwyczaj można go znaleźć w szamponach, żelach pod prysznic do ciała lub twarzy, ale także w produktach przeciwtrądzikowych, płynach do kąpieli, produktach do golenia i mydłach dla dzieci, gdzie jego łagodność zapewnia, że nie podrażnia wrażliwej skóry dziecka. Jego zaletą jest również neutralne pH, dzięki czemu nie sprzyja powstawaniu bakterii, a zatem jest bezpieczny do stosowania na błonach śluzowych. DLS można zatem opisać jako wysoce wszechstronną i przede wszystkim bezpieczną substancję, która ma swoje stałe miejsce w przemyśle kosmetycznym.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.
Regenerujący balsam do ust z Q10 (8 ml) - z olejkiem śliwkowym
Szczegóły produktu
Stały dezodorant SENSES - Universe 45 ml
Szczegóły produktu
Love Spark woda perfumowana unisex
Szczegóły produktu
Soda oczyszczona 5 kg
Szczegóły produktu