facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Kwas mlekowy (kwas mlekowy)

Inne nazwy: Kwas mlekowy

Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)


Kwas mlekowy to substancja organiczna, która występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych i jest również produktem niektórych mikroorganizmów. Jest tak nazywany ze względu na jego obecność w mleku i produktach mlecznych, jak sugeruje jego nazwa. Jest to kwas karboksylowy, przezroczysty i bezbarwny, silnie kwaśny w czystej postaci i rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i w roztworach alkoholowych. Jest reprezentowany przez dwa izomery optyczne, L- i D-kwas, z których pierwszy jest biologicznie aktywny i wytwarzany podczas fermentacji cukrów przez bakterie mlekowe.

Kwas mlekowy jest wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu. W produkcji żywności stosuje się go na przykład w produkcji sera, jogurtu, sfermentowanej żywności, a także niektórych rodzajów wypieków, takich jak chleb na zakwasie. Dodawany jest również do niektórych napojów, wyrobów cukierniczych i lodów. Jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym, szczególnie w pielęgnacji skóry. Jest składnikiem niektórych kremów, maseczek i peelingów. Kwas mlekowy jest również stosowany do konserwowania żywności, takiej jak warzywa w słoikach, ponieważ działa antybakteryjnie i wydłuża okres przydatności produktu do spożycia. Wreszcie, jest on stosowany w przemyśle tekstylnym do modyfikacji skrobi w przędzonych włóknach lub jako składnik niektórych klejów. Jest to zatem substancja o szerokim zakresie zastosowań.

Kwas mlekowy (kwas mlekowy) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Serum hialuronowe 50ml
Szczegóły produktu
Card image
Serum hialuronowe 50ml
Szczegóły produktu
Card image
Serum hialuronowe 50ml
Szczegóły produktu
Card image
Serum hialuronowe 50ml
Szczegóły produktu
Card image
Serum hialuronowe 50ml
Szczegóły produktu
Card image
Serum hialuronowe 50ml
Szczegóły produktu
Kategoria
Top