Kwas lewulinowy
Inne nazwy: Kwas lewulinowy, kwas lewulinowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas lewulinowy, znany również jako kwas lewulinowy lub acidum levulinicum, jest substancją organiczną należącą do grupy kwasów karboksylowych. Jego cząsteczka składa się z sześciu atomów węgla, dwunastu atomów wodoru i pary atomów tlenu. Kwas ten został po raz pierwszy wyizolowany w XIX wieku przez włoskiego naukowca Guglielmo Hugo Venturę z wielu rodzajów roślin, w tym kukurydzy i śliwek.
Obecnie kwas lewulinowy jest wykorzystywany w wielu zastosowaniach przemysłowych. Jest ważnym surowcem w przemyśle kosmetycznym, gdzie służy jako środek konserwujący i stabilizator jakości produktów kosmetycznych. Jest zatem niezbędnym składnikiem kremów do ciała, musów do kąpieli czy kosmetyków dekoracyjnych. Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i drożdży w produktach kosmetycznych. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako środek aromatyzujący lub konserwujący. W przemyśle farmaceutycznym kwas lewulinowy jest wykorzystywany do produkcji niektórych leków. Kwas lewulinowy jest również jednym z budulców do produkcji tworzyw sztucznych przygotowanych z zasobów odnawialnych w przemyśle biotworzyw. Na przykład, produkcja polichlorku winylu (PVC) z kwasu lewulinowego jest proponowana jako zrównoważona alternatywa dla konwencjonalnego procesu produkcji PVC. W ostatnich latach znalazł on również zastosowanie jako prekursor do produkcji bioetanolu.