Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
Inne nazwy: kolendra, anyż, rzymska, kolendra, chińska pietruszka, kolendra, dhanyaka, dhania, kustumburi, kolendra, persil arabe, kolendra
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kolendra, znana również pod nazwami kolendra, anyż, anyż, kolendra rzymska, kolendra, chińska pietruszka, kolendra, dhanyaka, dhania, kustumburi, kolendra, persil arabe lub kolendra, to jednoroczne zioło uprawiane ze względu na swój zapach i smak. Roślina ta jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej, latynoamerykańskiej i śródziemnomorskiej. Jej nasiona mają świeży, lekko pikantny smak, podczas gdy liście przypominają w smaku pietruszkę. Szybko odparowuje, więc powinna być dodawana tylko do gotowych potraw.
Kolendra jest stosowana jako naturalny aromat lub przyprawa w szerokiej gamie potraw i produktów. Na przykład w różnego rodzaju sosach, zupach, sałatkach, ryżu, roślinach strączkowych i mięsie. Jest regularnie stosowana w kuchni meksykańskiej, gdzie można ją znaleźć w salsie lub guacamole. Jej nasiona są również wykorzystywane do produkcji niektórych rodzajów alkoholu, takich jak gin. Kolendra jest również stosowana w medycynie dzięki swoim właściwościom leczniczym, które sprawiają, że jest dobrym lekarstwem na wzdęcia i skurcze, a także w kosmetyce. Na przykład olejki lub kremy wykonane z kolendry działają przeciwzapalnie i łagodzą skórę.
Kolendra siewna (Coriandrum sativum) można znaleźć w następujących produktach
Herbata BIO dla kobiet karmiących piersią - porcjowana 40g
Szczegóły produktu
Żel do higieny intymnej BIO (250 ml) - z ekstraktem z rumianku i nagietka
Szczegóły produktu
Ochronna pasta do zębów - imbir i cytryna BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Ziołowy proszek do zębów (25 g) - nadaje się również do zębów wrażliwych
Szczegóły produktu
Sztyft inhalacyjny przeciw nudnościom
Szczegóły produktu