facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Karczoch (Cynara cardunculus)

Inne nazwy: karczoch, cynara scolymus, karczoch warzywny

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Karczoch lub karczoch zwyczajny, cynara scolymus, zwany także karczochem warzywnym, to roślina pochodząca z regionu śródziemnomorskiego. Jest to uderzająco charakterystyczny gatunek o dużych, głęboko podzielonych liściach i niebiesko-fioletowych kwiatach ułożonych w główki. Pomimo swojej egzotycznej natury, karczoch stał się popularnym warzywem w wielu częściach świata. Jego unikalny smak i wysoka zawartość błonnika, witamin C i K oraz innych ważnych składników odżywczych sprawiają, że jest to idealne warzywo dla zdrowej diety.

Karczoch jest znany i poszukiwany głównie jako warzywo przygotowywane poprzez gotowanie, pieczenie lub nawet grillowanie. Młode, nieotwarte kwiaty są bardzo smaczne i miękkie, podczas gdy starsze mogą być nieco zdrewniałe. Karczoch jest również wykorzystywany do produkcji likierów, takich jak znany we Włoszech Cynar. Ze względu na swoje korzyści zdrowotne, karczoch jest również składnikiem różnych suplementów diety i leków. Jego ekstrakt znany jest ze swojego wpływu na trawienie i wątrobę. W kosmetyce karczoch jest stosowany jako część naturalnych produktów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i detoksykujące.

Kategoria
Top