Karboksymetyloceluloza sodowa
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Karboksymetyloceluloza sodowa, znana również jako węglan potasu, węglan kalii, potaż lub E501, jest substancją chemiczną szeroko stosowaną w przemyśle spożywczym. Jest to w szczególności rodzaj węglanu, soli kwasu węglowego, który można znaleźć naturalnie w minerałach. Karboksymetyloceluloza sodowa jest również określana jako potaż, co jest starą nazwą soli kwasu węglowego i potasu. Ponieważ jest identyczna z E501, można ją znaleźć na liście składników na opakowaniach żywności.
Przemysł spożywczy wykorzystuje karboksymetylocelulozę sodową jako regulator kwasowości i stabilizator. Jej zastosowanie jest bardzo powszechne, na przykład w przemyśle piekarniczym, gdzie wchodzi w skład zakwasów i proszków do pieczenia. Jednak jako E501 można go również znaleźć w wielu innych produktach spożywczych, takich jak herbatniki, czekolada, jogurt i napoje. Karboksymetyloceluloza sodowa jest doskonałym zagęszczaczem i ma znaczący wpływ na konsystencję i stabilność tych produktów. Jej obecność ma zatem szczególne znaczenie w produkcji półproduktów i gotowej do spożycia żywności przeznaczonej na sprzedaż.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.
Dezodorant Morning Dew Solid (42 ml) - skuteczność do 24 godzin
Szczegóły produktu
Liliowy płyn do płukania tkanin 2,7l
Szczegóły produktu
Organiczny olej kokosowy bez zapachu 420 ml
Szczegóły produktu
Żel intymny BIO (200 ml) - utrzymuje naturalne ph 4,5
Szczegóły produktu