facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Karagen (Carrageenan)

Inne nazwy: Karagen, E407, mech irlandzki

Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)


Karagen, czasami określany również jako Carrageenan lub E407, jest naturalnie występującą substancją obecną w niektórych gatunkach wodorostów. Substancja ta pozyskiwana jest z mchu irlandzkiego i podobnych gatunków czerwonych wodorostów. Karagen jest stosowany w produkcji żywności jako stabilizator, emulgator i zagęszczacz. Dodatek ten jest dozwolony w Unii Europejskiej i jest oceniany jako bezpieczny dla zdrowia, ale kilka badań sugeruje pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane z jego spożyciem.

Karagen można znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które wymagają zagęszczenia. Należą do nich lody, w których pomaga zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu i zapewnia gładką konsystencję, lub niskotłuszczowy jogurt, w którym zastępuje brakujący tłuszcz i dodaje kremowej konsystencji. Jest również stosowany w zupach instant, dżemach, warzywach w puszkach, słodyczach, kawie rozpuszczalnej i herbacie lub napojach na bazie mleka. Poza przemysłem spożywczym, stosuje się go również w kosmetykach, na przykład w pastach do zębów i szamponach, gdzie pomaga utrzymać jednorodność i stabilność produktu.

Karagen (Carrageenan) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Ujędrniająca hydrożelowa maska pod oczy
Szczegóły produktu
Card image
Ujędrniająca hydrożelowa maska pod oczy
Szczegóły produktu
Card image
Ujędrniająca hydrożelowa maska pod oczy
Szczegóły produktu
Card image
Ujędrniająca hydrożelowa maska pod oczy
Szczegóły produktu
Card image
Ujędrniająca hydrożelowa maska pod oczy
Szczegóły produktu
Card image
Ujędrniająca hydrożelowa maska pod oczy
Szczegóły produktu
Kategoria
Top