Hydroksystearynian cholesterylu
Inne nazwy: Cholest-5-en-3-ol, 12-hydroksyoktadekanian
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Hydroksystearynian cholesterolu to substancja chemiczna znana również jako cholest-5-en-3-ol, 12-hydroksyoktadekanian. Substancja ta jest estrową pochodną cholesterolu i kwasu hydroksystearynowego. Hydroksystearynian cholesterolu jest bardzo odporny na działanie wody, co oznacza, że nie rozpuszcza się w wodzie. Jest to biała do lekko żółtawej substancja krystaliczna, która jest niestrawna w organizmie. Barberá i wsp. przeprowadzili analizę funkcjonalną łzy w ziemi zawierającej hydroksystearynian cholestylu i stwierdzili, że substancja ta działa drażniąco na tlen singletowy.
Hydroksystearynian cholesterylu jest stosowany w różnych produktach, w tym w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry. Substancja ta skutecznie poprawia kondycję skóry, zwłaszcza bardziej suchej, ponieważ jest w stanie tworzyć barierę ochronną, która zapobiega utracie wilgoci ze skóry. Hydroksystearynian cholesterylu wchodzi również w skład niektórych filtrów przeciwsłonecznych, ponieważ pomaga chronić skórę przed słońcem. Jest ważnym składnikiem różnych produktów, ponieważ zapewnia lepszą trwałość i stabilność produktu. Jednak pomimo jego szerokiego zastosowania i przydatności, może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób i dlatego należy go stosować ostrożnie.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.
Ahmed Al Maghribi Ignite Rose woda perfumowana unisex
Szczegóły produktu
Hipoalergiczny proszek do prania (1 kg)
Szczegóły produktu
Francique 107.9 woda perfumowana unisex
Szczegóły produktu
Ahmed Al Maghribi Oud Couture ekstrakt perfum dla kobiet
Szczegóły produktu