Glutaminian kokoilowy disodu
Inne nazwy: disodowy glutaminian kokoilowy, kwas L-glutaminowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glutaminian kokoilowy disodu, znany również jako glutaminian kokoilowy disodu lub kwas L-glutaminowy, to składnik, który bardzo często można znaleźć w produktach kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Ten ester kwasu glutaminowego jest ceniony przede wszystkim za zdolność do wytwarzania piany i działania jako emulgator - substancja, która umożliwia mieszanie się dwóch niemieszających się składników, zwykle wody i oleju. Ponadto jest również uważany za łagodny, ale skuteczny składnik czyszczący.
Glutaminian kokoilowy disodu jest szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach. Często znajduje się w kosmetycznych produktach czyszczących, takich jak płyny do mycia rąk i ciała, szampony, żele pod prysznic, a także pasty do zębów. Można go również znaleźć w produktach do golenia, mydłach w płynie i niektórych rodzajach makijażu. Chociaż jest to składnik syntetyczny, jest uważany za bezpieczny i dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych. Jednak pomimo jego pochodzenia z oleju kokosowego i kwasu glutaminowego, niektóre osoby mogą stać się wrażliwe na glutaminian kokoilowy disodu, przy czym najczęstszym jest podrażnienie skóry.
Zapachy do domu i samochodu można znaleźć w następujących produktach
Mydło w płynie do rąk bez perfum 300ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Tek hand soap lemongrass 300ml BIO
Szczegóły produktu
Baby Baby Bubble Bath BIO (200 ml) - z granatem i rokitnikiem
Szczegóły produktu
Nagietkowy szampon dla dzieci 200ml
Szczegóły produktu
Rokitnik orzeźwiający krem pod prysznic 200ml
Szczegóły produktu