Glukozydy
Inne nazwy: Glukozydy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glukozydy, znane również jako glukozydy, są typowymi przedstawicielami grupy naturalnych związków, które są połączeniem cukrów i składników niecukrowych. Te półnaturalne substancje, które można znaleźć w wielu różnych roślinach, powstają w wyniku przyłączenia jednej lub więcej jednostek glukozy do niecukrowego substratu (aglikonu) poprzez wiązanie glikozydowe. Glukozydy są jednymi z podstawowych cząsteczek życia i odgrywają kluczową rolę w wielu procesach biologicznych.
Zastosowanie glukozydów jest dość szerokie. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym glukozydy są wykorzystywane ze względu na ich zdolność do wzmacniania smaku i aromatu produktów, ponieważ są one rozkładane na cukier i składniki aromatyzujące podczas obróbki cieplnej. W sektorze ochrony zdrowia są one następnie wykorzystywane jako składnik wielu leków. Są również kluczem do produkcji niektórych rodzajów biopaliw. Jeden z ważnych glukozydów, znany jako amigdalina (występujący w rdzeniach jabłek, moreli, brzoskwiń, wiśni i wielu innych owoców), jest badany pod kątem jego potencjalnego działania przeciwnowotworowego. Ponadto różne rodzaje glukozydów są również składnikiem niektórych rodzajów kropli do oczu, kremów i innych produktów do pielęgnacji ciała. Tak więc bez glukozydów nasze warunki życia byłyby znacząco inne.
Glukozydy można znaleźć w następujących produktach

Mydło w płynie do rąk bez perfum 300ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Żel pod prysznic bez perfum 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Emulsja do delikatnego mycia niemowląt 250ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Szampon Rhassoul 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Żel pod prysznic / szampon 2w1 MEN 150 ml BIO
Szczegóły produktu