facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Glukozydy

Inne nazwy: Glukozydy

Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)


Glukozydy, znane również jako glukozydy, są typowymi przedstawicielami grupy naturalnych związków, które są połączeniem cukrów i składników niecukrowych. Te półnaturalne substancje, które można znaleźć w wielu różnych roślinach, powstają w wyniku przyłączenia jednej lub więcej jednostek glukozy do niecukrowego substratu (aglikonu) poprzez wiązanie glikozydowe. Glukozydy są jednymi z podstawowych cząsteczek życia i odgrywają kluczową rolę w wielu procesach biologicznych.

Zastosowanie glukozydów jest dość szerokie. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym glukozydy są wykorzystywane ze względu na ich zdolność do wzmacniania smaku i aromatu produktów, ponieważ są one rozkładane na cukier i składniki aromatyzujące podczas obróbki cieplnej. W sektorze ochrony zdrowia są one następnie wykorzystywane jako składnik wielu leków. Są również kluczem do produkcji niektórych rodzajów biopaliw. Jeden z ważnych glukozydów, znany jako amigdalina (występujący w rdzeniach jabłek, moreli, brzoskwiń, wiśni i wielu innych owoców), jest badany pod kątem jego potencjalnego działania przeciwnowotworowego. Ponadto różne rodzaje glukozydów są również składnikiem niektórych rodzajów kropli do oczu, kremów i innych produktów do pielęgnacji ciała. Tak więc bez glukozydów nasze warunki życia byłyby znacząco inne.

Glukozydy można znaleźć w następujących produktach

Card image
Spray do rozplątywania i ochrony włosów (30 ml) - z ceramidami i prowitaminą b5
Szczegóły produktu
Card image
Spray do rozplątywania i ochrony włosów (30 ml) - z ceramidami i prowitaminą b5
Szczegóły produktu
Card image
Szampon pokrzywowy 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Card image
Szampon pokrzywowy 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Card image
Szampon Rhassoul 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Card image
Szampon Rhassoul 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Kategoria
Top