Glikol dipropylenowy
Inne nazwy: Glikol dipropylenowy
Wynik szkodliwości: 3 (Nieszkodliwe substancje chemiczne)
Glikol dipropylenowy, znany również jako Dipropylene Glycol, to grupa substancji organicznych, które stanowią podstawę wielu produktów przemysłowych i spożywczych. Substancja ta charakteryzuje się niską toksycznością i ma zdolność mieszania się z wodą, etanolem lub chloroformem, co czyni ją bardzo popularnym dodatkiem przemysłowym. Stosowana jest głównie w przemyśle kosmetycznym oraz w produkcji powłok przemysłowych.
Ze względu na swoje charakterystyczne właściwości i szeroką mieszalność z innymi substancjami, glikol dipropylenowy wykorzystywany jest m.in. w produkcji perfum, którym nadaje większą lepkość i pomaga poprawić ich zapach. Staje się również składnikiem mydeł, szamponów, kremów i innych produktów kosmetycznych, gdzie działa jako środek utrzymujący wilgoć, który zwiększa zawartość wilgoci w skórze. Nie bez znaczenia jest fakt, że ten alkohol przemysłowy znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest on stosowany na przykład w produkcji napojów, gdzie zwiększa ich rozpuszczalność, lub w przemyśle cukierniczym, gdzie działa jako stabilizator. W przemyśle farmaceutycznym jest stosowany jako środek utrzymujący wilgoć w tabletkach. Wreszcie, jest stosowany w produkcji farb, klejów, farb drukarskich i tworzyw sztucznych, gdzie poprawia ich odporność fizyczną i chemiczną.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.
Szampon pokrzywowy 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Płyn do kąpieli malina 250 ml
Szczegóły produktu
Acqua di Giò woda perfumowana dla mężczyzn
Szczegóły produktu
Marwa woda perfumowana dla mężczyzn
Szczegóły produktu