facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris)

Inne nazwy: fasola

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris), znana również jako fasola nerkowata, to roślina pochodząca z obu Ameryk, gdzie była ważną częścią diety rdzennych ludów przed przybyciem Europejczyków. Jest to roślina jednoroczna z rodziny strączkowych, która jest obecnie uprawiana praktycznie na całym świecie. Fasola jest używana zarówno w stanie dojrzałym, gdy jest szczególnie bogata w białko, jak i jako warzywo, gdy spożywane są niedojrzałe strąki.

Fasola zwyczajna jest wykorzystywana w szerokiej gamie produktów spożywczych. Na surowo jest ważnym składnikiem szerokiej gamy sałatek i innych dań na zimno. Gotowana fasola jest podstawą wielu zup, dodatków, sosów i innych gorących dań i jest popularnym składnikiem kuchni od Meksyku przez Morze Śródziemne po Azję Wschodnią. W szczególności sucha fasola jest również mielona na mąkę, która jest używana jako środek zagęszczający. Ponadto z fasoli wytwarza się różne rodzaje paszy, a pozostałe łuski i łodygi są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Fasola zwyczajna jest również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, ponieważ jest składnikiem niektórych kremów i maseczek do skóry.

Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Organiczny olejek kawowy 30ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczny olejek kawowy 30ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczny olejek kawowy 30ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczny olejek kawowy 30ml
Szczegóły produktu
Card image
Raw energy Cocoa beans 50g
Szczegóły produktu
Card image
Odżywka do włosów farbowanych o wysokim stopniu ochrony i pielęgnacji Premium Végétal 100ml Kasztan
Szczegóły produktu
Kategoria
Top