facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Erytruloza

Inne nazwy: 1,3,4-trihydroksybutan-2-on

Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)


Erytruloza jest związkiem organicznym, który jest słodszy niż sacharoza i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest również określana jako 1,3,4-trihydroksybutan-2-on i jest bardzo podobna do cukru erytrytolu. Te dwa cukry mają podobny słodki smak, ale erytruloza ma mniejszą wartość energetyczną i jest mniej słodka. Erytruloza jest naturalnie obecna w malinach, kiwi i niektórych innych odmianach owoców i warzyw, ale może być również syntetyzowana do użytku w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Chociaż sama erytruloza nie jest często stosowana jako substancja słodząca, jest ona ważnym składnikiem niektórych niskokalorycznych substancji słodzących dostępnych na rynku. Niska zawartość kalorii i obniżony indeks glikemiczny erytrulozy sprawiają, że słodziki te są odpowiednim źródłem słodyczy dla diabetyków oraz osób z nadwagą lub otyłością. Erytruloza jest również często stosowana w przemyśle kosmetycznym, na przykład w kremach samoopalających. Dzieje się tak, ponieważ łączy się ona z aminokwasami na skórze, tworząc efekt opalenizny na skórze. Jest to mniej agresywna alternatywa dla tradycyjnych kremów samoopalających, które często zawierają dihydroksyaceton, związek, który może powodować podrażnienie i wysuszenie skóry.

Erytruloza można znaleźć w następujących produktach

Card image
Balsam samoopalający BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Card image
Balsam samoopalający BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Card image
Balsam samoopalający BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Card image
Balsam samoopalający BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Card image
Balsam samoopalający BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Card image
Balsam samoopalający BIO (75 ml)
Szczegóły produktu
Kategoria
Top