facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Drzewo kakaowe (Theobroma grandiflorum)

Inne nazwy: Bubroma grandiflorum, Theobroma macrantha, Guazuma grandiflora, Cupuaçú, Lupu, Copoasú, Copuazú, Cupuarana, Cupuasú

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Kakaowiec wielkokwiatowy, naukowo znany jako Theobroma grandiflorum, to roślina spokrewniona z kakaowcem, z której pozyskuje się ziarna kakaowca do produkcji czekolady. Gatunek ten pochodzi z Amazonii i jest znany pod wieloma innymi nazwami, w tym Bubroma grandiflorum, Theobroma macrantha, Guazuma grandiflora, Cupuaçú, Lupu, Copoasú, Copuazú, Cupuarana i Cupuasú. Roślina jest popularna ze względu na duże owoce, które mają brązową korę i białe lub żółte mięsiste wnętrze.

Produkty z kakaowca wielkokwiatowego są wykorzystywane głównie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Owoc wytwarza półstały tłuszcz - zwany masłem cupuaçú - który jest stosowany jako składnik nawilżający w produktach kosmetycznych, takich jak kremy, balsamy do ust i maseczki nawilżające. Z owoców wytwarza się również soki, dżemy, jogurty, sorbety i różne desery. Jądra owoców mogą być prażone i dalej przetwarzane, podobnie jak ziarna kakaowca. Otrzymany produkt ma charakterystyczny czekoladowy smak z pewną kwaskowatością i nutami owocowymi, który jest łagodniejszy niż w przypadku tradycyjnego kakao. Ziarno kakaowca wielkokwiatowego jest zatem interesującą alternatywą dla osób poszukujących nietradycyjnych opcji smakowych w ramach swojej czekoladowej diety.

Drzewo kakaowe (Theobroma grandiflorum) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Prebiotyczny szampon stały z ochroną przeciw zanieczyszczeniom Dandruff Control - 50 g
Szczegóły produktu
Kategoria
Top