facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN | Bezpłatna wymiana i zwrot w ciągu 90 dni

Bakłażan (Solanum melongena)

Inne nazwy: Bakłażan

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Bakłażan, powszechnie znany jako oberżyna, jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. Ten piękny gatunek rośliny charakteryzuje się ciemnofioletowymi owocami, które mogą różnić się kształtem i rozmiarem od małych okrągłych do długich i cylindrycznych. Bakłażan jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy B1 i miedzi. Jest również dobrym źródłem manganu, witaminy B6, niacyny, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.

Bakłażan jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Może być smażony, grillowany, pieczony, duszony lub nadziewany różnymi składnikami i jest ważną częścią wielu tradycyjnych potraw. We Włoszech jest kluczowym składnikiem moussaki i parmigiana di melanzane, we Francji jest podstawą ratatouille, a w Turcji jest głównym składnikiem imam bayildi. Może być również stosowany w wielu daniach orientalnych, w tym tajskich i indyjskich. Bakłażan jest również często używany jako baza do robienia wegetariańskich burgerów lub steków. Oprócz dań, jest również wykorzystywany do produkcji niektórych rodzajów sosów i napojów, takich jak tradycyjny gruziński napój o nazwie borjomi.

Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.

Pasta do zmywarki do naczyń (750 ml)
Pasta do zmywarki do naczyń (750 ml)
Szczegóły produktu
Olejek hydrofilowy Fema 200ml
Olejek hydrofilowy Fema 200ml
Szczegóły produktu
Olejek eteryczny Lavandin BIO (30 ml) - uniwersalny ulubieniec
Olejek eteryczny Lavandin BIO (30 ml) - uniwersalny ulubieniec
Szczegóły produktu
Kategoria Wyszukiwanie